Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Koupě bytu 2021 - možné problémy ...

Ahoj,
přemýšlím nad koupí zatím nepostaveného bytu v Britské čtvrti (etapa XIV). Snažil jsem se pročíst celé forum, abych se dozvěděl o možných problémech a rád bych se zeptal na hlavní problémy, co zde zmiňujete, jak na tom jsou s odstupem času...

1) Hluky od sousedů - Setkáváte se s tím ještě někdo? Je to nějaké zásadní? Nyní bydlím v Kaskádách Barrandov (také od Finepu) a sousedy prakticky neslyším. Čas od času slabě slyšim od někoho hudbu nebo v noci, když je úplný klid, tak slabě, jak se někdo baví. Takže úplně odhlučněné to není, ale je to tak málo a slabě, že to neřeším. Kroky nad sebou jsem nikdy nepostřehl.

2) Smrad z granulárny - K tomuto jsem našel spoustu stížností do roku cca 2019, někdy v únoru 2020 jsem našel článek, že to řešili a investovali do výroby, aby zápach zmešili. Je to tedy i dneska problém? Jak často se to případně děje?

3) Reklamace při předání, jednání s Finepem - Měli jste nějaké zásadní problémy při přebírání bytu? Jak přistupovali k řešení reklamací?

4) Je něco na co bych si měl dát pozor při podpisu smlouvy nebo pak při přebírání? Je něco, co vás překvapilo, že třeba v dokončeném bytě nebylo připravené? Setkali jste se ještě s něčím, co komplikuje bydlení?

Předem děkuji za odpovědi.
Odpovědět

zdravím, já tedy bohužel zatím nebydlím. Koupili jsme nepostavený byt a čekámeSmile Takže tyhle věci jsme si rozhodli bez zkušeností ostatních
ale aspon napíšu...

1) o hluku nevím, ale staví ze železobetonu, tak doufám. a taky záleží na sousedech, takže bych ot neřešila. my máme zase společné stoupačky (což u finepu taky bude) a strašně mě štve že cítím skrz naši digestoř co sousedi vaří k večeři,:/ takže hluk neřešíme, ono je toho víc co člověka může štvát. přpadně se dá obložit stěna, kdyby to bylo neúnosné. Takže jsme to vyhodnotili jako nepodstatné, co neovlivníme.

2) jezdila jsem se tam pravidelně v různých intervalech dívat, čuchat, často jezdím do Ikey, která je kousek a naši příbuzní bydlí v řepích kde to prý má být také cítit. Buď jsem to ještě nikdy necítila a nebo mi to nevadí. Asi stačí nevětrat. Bydlívala jsem blízko pivovaru a ten smrad sladu byl cítit jen v určitých hodinách. A byl teda daleko horší.

3)na reklamaci jsou asi zvyklí a určitě se chystáme vše projít, jistě bude běžné že něco nebude v pořádku nebo tak jak jsme chtěli - projít, všechno sepsat a jen ať to tam přijdou předělat. Jsou na to podle mě zvyklí. Do té doby byt nepřebírat.

4) viz 3.... jinak si myslím, že to je snad nejpohodlnější možnost jak "stavět". Smile
Odpovědět

Ahoj,
u mě byla chyba kupovat byt od finepu a nikdy víc bych to už neudělal.

1, Hluk od sousedů je asi největší chyba bytů. Je to dane tím, že FINEP staví podle minimálních norem a tedy kupuješ si to nejhorší na trhu, což plní pouze základní normy. Takže myšlenka, že další etapy budou v pořádku jsou mylné! Já jsem také slyšel zvuky od sousedů a zaplatil jsem měření se závěrem, že norma je splněna o 1dB. Takže po koupi bytu už nemáš žádnou šanci na nápravu. Hluk v bytech se řeší při výstavbě ve všech bytech a hlavně se řeší od zdroje. Dodatečné odhlučnění nemá význam a nikdy s tím nebudeš spokojen jako s projektem, kde je to řešeno systémově v celém domě. To by si musel komplet vybourat vnitřní příčky, odhlučnit všechny stěny, stropy a podlahy a to dělat v novostavbě se nevyplatí. K podobnému závěru došli i sousedé, co prodávali následně byty, takže v inzerci proto najdeš zařízené zajímavé byty, ale s vadou kterou kupující zjistí až dodatečně. Neustále jsou pak stížnosti na hluk, ale to je daně tím, že hlučného souseda slyšíš klidně přes 2-3 patra.
Když to srovnám se starým bytem, kde jsem se následně přestěhoval, tak to je luxusní vila oproti těmto "novostavbám".

2, Smrad z granulární já cítím jen občas, není to pořád.

3, Reklamace se řeší jen jednoduché věci, například praskliny přišly opravit tak, že hustou barvou je zamazaly a samozřejmě pak jsou vidět znovu, takže další reklamace. Je hlavně třeba si vše zkontrolovat a hlavně reklamovat a když nedodrží lhůtu, tak opakovaná reklamace. Někdy zareagují na 3 krát a pod. Problém reklamací je ten, že to řeší asi dodavatelské firmy a tak se k tomu také staví.

4, Já můžu doporučit pouze byt od FINEPu nekupovat nikdy!!!

5, Co se týče dygestoru, tak to mají všechny byty. Je to daně tím, že vzduchotechnika v domě je stavěna na minimální normu 250m3/h, ale digestoře se prodávají od 600m3/h a více. Takže proto to samozřejmě bude cítit, pokud sousedé vaří. Zpětná klapka + pokud máš všechna okna zavřená a nevětráš to částečně řeší, ale trochu budeš cítit vždy.

eloid: 3, Byt musíš probrat i pokud má vady, přečti si smlouvu!
Odpovědět

Přejít na fórum:

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)