Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Plovoucí podlaha

Bude si nekdo delat podlahu sam? Je tu nekdo kdo bude mit plovoucku?

V pondeli sme si byli koupit plovoucku v Baumaxu, meli tam celkem slusnou akci, tak sme toho vyuzili a maj tam i dobrej vyber.

Ma nekdo zkusenosti s pokladanim podlahy? Byly by nejaky rady, typy a triky?

Konkretni dotazy:
1.) nevim jestli ste nekdo zkoukal jak moc sou rovny podlahy, ale bylo mi jednim clovekem doporuceno, ze si mam vodovahou poradne zkontrolovat rovnost podlahy, v pripade krivosti vysterkovat. Druhej clovek mi rek, ze kdyz je kriva podlaha, tak to srovna izolacni folie. Samozrejme se nejedna o kratery az o patro niz.

2.) jak je to s izolacnima foliema? Koupili sme takovou tenkou folii - neco jako polystyren. Tloustka 3mm, stalo to asi 15czk/m. Pak tam meli jeste 2mm za cca. 12czk/m. Ten prvni clovek mi rikal, ze si mam koupit co nejslabsi folii, aby ta plovoucka nebyla moc na mekkym a neprohybala se. A ten druhej mi zas rek, ze by koupil silnejsi, aby se vyrovnali nerovnosti podlahy.

3.) da se pouzit nejaky spesl lepidlo na plovoucky. Pouzival ste nekdy nekdo na plovoucky lepidlo nebo to proste jenom cvakali jeden dil za druhym jak puzzle a lepidlo nebylo treba?
Odpovědět

Walker/ no my jsme původně chtěli pokládat sami, ale teď si zase pohráváme s myšlenkou to svěřit našemu truhláři, uvidíme...

Nikdy jsem podlahu nepokládal, takže jen z teoretického hlediska Smile:

ad 1/ podlahy bych si troufnul tvrdit, že budou OK. Určitě je kontroloval Barkotex (nevím tedy zda i byty, co jsou prodány bez podlah) a stavba si na toto imo dává velký pozor. Na DOD byly dokonce některé podlahy popsány sprejem "OK".

ad 2/ podkladní fólie se dává tloušťky 2-3 mm. Spíš bych koukal, aby v součtu byla tloušťka podložky + tloušťka lamel odpovídající tloušťce skladby navazující dlažby, což je u nás cca 10 mm, takže si myslím, že jsi koupil dobře. Fólie má vyrovnat spíš lokální hrbolky (které by tam tedy být neměly Rolleyes), než celkovou křivost podlahy.

Důležitější funkcí fólií je však dilatační oddělení, akustický útlum a paronepropustnust vůči zbytkové vlhkosti podkladu. Pokud vím, tak se podložky zásadně odlišují právě v tom, zda jsou provedeny s parotěsnou fólií nebo ne (pokud ano, pak se musí všechny spoje v ploše podložky přelepovat).

Soudě podle ceny, jsi koupil netěsnou podložku. To apriori ale nemusí být problém, protože podlaha měla dost času vyschnout, takže by snad vlhká být neměla. V opačném případě při použití netěsné fólie hrozí že zbytková vlhkost z betonového jádra podlahy přejde do MDF/HDF desek lamel, které nabydou na objemu a následně se vyboulí.

ad 3/ Pokud je mi známo, tak se plovoucí podlahy se zámky nelepí. Spíš se někdy impregnují hrany proti vlhkosti, pokud nejsou lamely impregnovány již od výrobce.
Odpovědět

No hned od zacatku sem mel v planu, ze si chci v byte aspon neco udelat sam. Lip se mi tam pak bude bydlet - znam z chaty, kde uz nakej ten vikend delame pristavbu. Sednes si na zachod a vzpominas jak si jeste pred par mesici na tom miste kopal krumpacem zaklady a stvalo te to strikajici, smradlavy bahno :-)

Myslim, ze to neni nic slozityho. Na kazdym rohu narazis na navod jak se pokladaj, ale dycky mam nakou otazku. Znamej je truhlar a pucoval mi vzornik podlah s tim, ze si to muzu nechaj jak dlouho chci, ze to stejnak nikdo o nich nechce. ( ne ze by to bylo tim, ze nemaj ksefty, chtel sem od nich kuchyn, ale do konce srpna maj plno... )

1.) ale jestli to "ok" znacilo, ze je ok podlaha. Jestli to nebylo treba "ok, tady sme hotovy" :-) Ale myslim si, ze by to snad nemelo bejt neco silenyho, radsi si to stejne zmerim. Duveruj, ale proveruj!

2.) Co se tyce folie, tak treba akustickej utlum neresime, sme totiz v prvnim patre a proto sem se nezaobiral ani krocejovym hlukem. Vlhkost bych asi taky nemusel resit, co se jezdime divat na nas byt, tak uz par tejdnu mame votevreny vokna dvere na balkon ( ventilacka ). Vyvetranej a odvlhcenej beton podlahy by mel bejt dostatecne.

Jeste me napada. Kdyby presto nebyla podlaha vysusena a porad tam byla nejaka vlhkost, neni lepsi radsi pockat az poradne vyschne a neprekrejvat ji. Vim co dokaze udelat voda se drevem ( tata byl truhlar ) a radsi bych ji pod podlahou vubec nemel. Kdyz ji prekreju tou parotesnou folii, tak se nebude moc dostat ven a zustane tam naporad. Mohlo by to pak v byte smrdet zatuchlinou...

Jeden z navodu je taky tady:
http://www.hornbach.cz/home/cz/html/index.phtml
Ale moc se mi nezda to, jak pisou, ze by se jednotlivy folie meli prekrejvat o 20cm. Vzdyt to pak bude hrbolaty a ruzne vysoky. I v Baumaxu mi rek, ze to mam pokladat zaroven... to jediny mi vrta hlavou.

3.) Jj, impregnovany od vyrobce to mam, ale nekde sem cet, ze se to lepi tam, kde se ocekava, ze bude podlaha hodne namahana... ale asi to nebudu ani resit.
Odpovědět

Wink Smile Big Grin :lol:

ad 2/ akusticky bez fólie by se ti zvuk např. při chůzi nebo dopadu různých předmětů Wink přenášel i v rámci tvého bytu, ale vzhledem k tomu, že tam ta podložka stejně je z jiných důvodů, tak jde čistě o teoretickou otázku Smile.

Co se týče vlhkosti, bavíme se o desetinách procent procent - např. podle paradoru pro anhydritový podklad je maximální přípustná vlhkost 0,5% (to mám z návodu Smile ), což je imo bez přístroje neověřitelné, takže to holt musí člověk risknout. Ale jak říkáš, ta podlaha tam je aspoň rok a to už snad bude OK.

Požadavek na překrývání fólie vychází z toho, že parotěsná podložka sestává ze dvou vrstev:
1. 2-3 mm tlustá tlumící část z pěnového PE (je to materiál obdobný třeba izolaci topenářských trubek)
2. cca 0,2 mm parotěsná vrstva z PE (ta vypadá jako klasická fólie, např. ze zahrádek apod.)

Ta tlumící část se dává na sraz. Pokud má podložka mít parotěsnící funkci pak je buď již v roli s integrovanou parotěsnou vrstvou včetně přesahu nebo se dá položit i dodatečně. Tato tenká vrstva se překrývá a lepí tak aby i ve spojích byla zajištěna parotěsnost. Nerovnost v místě překryvu se potom pohybuje v desetinách milimetru.
Odpovědět

Jeee, tak 0.2mm je sranda.
Pokud neni draha, tak bych si par m2 moh jeste koupit. Predpokladam, ze na beton polozim parotesnou, pak tlumici a na to podlahu. Nevis jakym lepidlem nebo jak se to potom lepi?

Jeste sem se docet o jakysi "parozabrane", ale rek bych, ze to se bude pouzivat pri vytapenejch podlahach, kdy se spodni voda oparuje vysokou teplotou, je to tak nebo se mylim?
Odpovědět

Hele ja jsem viděl jen podložky s integrovanou parotěskou a ta je na podložce shora, aby se dala přelepovat na sousední pásy http://podlahy.fondo.cz/podlozky-pod-pod...-100-folie . Čistě z hlediska funkce parotěsné zábrany ale imo není s položením fólie jako spodní vrstvy pod pěnovou vrstvou žádný problém.

Co se týče lepení, tak jen vím, že se dělají i samolepící, ale takové pásy jsou pěkně drahé Sad. Někde jsem četl, že spoje se dají přelepovat i potrubářskou vodotěsnou páskou, ale víc než já ti teď už poradí spíš google Rolleyes.
Odpovědět

Tak to mam nakou podobnou folii, jak si poslal v tom linku, jen je modra.
Zeptam se v Baumaxu, OBI a Hornbachu na tu parotesnou folii a pokud ji nikde nebudou mit ( a za rozumnej peniz ), tak na to kaslu a polozim podlahu bez ty parotesny folie.

Diky za rady!
Uz jen to mit kam polozit :-D
Odpovědět

nz Smile

Jinak v tom odkazu už je podložka s parotěskou. Jestli máš podobnou (z jedné strany je pěnové PE a z druhe PE folie) tak nemáš asi moc co řešit Smile.
Odpovědět

Ono to taky šlo dělat vlastní silou ? Myslím že plovoucí podlaha byla ve standardu ne ? sice základní ale byla Wink
Odpovědět

Přejít na fórum:

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)