Témat: 15
Registrován od: Apr 2010
Zdravim,
máme pod námi nové asijské sousedy, které u nás vítám, ale bohužel co už nevítám, je jejich vaření. Každý den mám koupelnu a záchod zamořenou pachem z jejich jídla. Zlatý knedlo vepřo, tohle se opravdu nedá dýchat. Jediné čím se uklidňuju, tak že můžu být ráda, že to nemám skrz digestoř v obýváku. No a tak se chci zeptat, jestli se vůbec dá zamezit pachům, které se linou z větráku v koupelně a na wc? Slyšela jsem, že do digestoří existují nějaké klapky, ale existuje něco takového i do ventilátorů? Začínám být dosti zoufalá.
Jinak rozumim, že sousedi něco jíst musí, že mají svoje speciality a předělávat se kvůli sousedům nebudou, za vinu jim to nedávám, ale ráda bych neměla cítit jejich speciality ve svém bytě. :/
Témat: 10
Ahoj Nikko, my řešíme něco podobného, sice ne s pachy, ale s hlukem. Každé ráno posloucháme, jak sousedé pod námi chrchlají v koupelně a bohužel to není slyšet jen v koupelně, ale též na chodbě i při zavřených dveřích do koupelny, prostě nechutné.
Bylo mi řečeno, že existuje nějaký tlumič do ventilace, který se tam zabuduje, ale nevím, zda-li by to řešilo i pach.
Myslím ale, že se tu už řešily ventilátory s klapkou, která se otevře jen když pustíš větrák, to by mohlo problém řešit.
Témat: 59
No jasně existujou klapky které mají ty lamely standartně zavřené a otevřou se jenom když si pustíš svůj větrák. Až najdeš firmu která by ti to udělala tak mi pls napiš PM. Já jsem to poptával právě do kuchyně a štěstí jsem neměl.
A to by se teda musel měnit celý větrák? Nebo by se jen do něj něco přidělalo?
Témat: 59
Netušim, myslim si že vybouraj stávající a dají nový včetně klapky.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 2013-01-31, 12:46 uživatelem
Ricky.)
Témat: 3
Registrován od: Sep 2010
Vzduchotechniku prováděla firma
http://www.draek.com/. Takže kdo si chce ulehčit vymýšlení co osadit, tak bych se nejdřív obrátil na ně. Dneska existují klapky do všeho. Za ventilátory se většinou dávají slídové klapky. Jsou tenká a nezaberou tolik místa jako klasická zpětná klapka z plechu co se třeba dává na digestoř.
Tak nějakou klapku máme doma, když zjistíme, že nám to nejde, půjdeme na to přes odborníky. Ta co máme je plastová :/
Témat: 1
Registrován od: Nov 2011
Já mám pocit, že nějaká klapka tam je už teď. Ale jakmile tam vznikne podtlak (což vzniká i při vypnuté ventilaci), tak se otevře. Řešením je zmiňovaná klapka s motůrkem = rozsekat kus zdi kolem roury.
Témat: 43
Registrován od: Oct 2010
MrB Napsal(a):Já mám pocit, že nějaká klapka tam je už teď. Ale jakmile tam vznikne podtlak (což vzniká i při vypnuté ventilaci), tak se otevře. Řešením je zmiňovaná klapka s motůrkem = rozsekat kus zdi kolem roury.
Klapka s moturkem stoji cca 4tis. Nkde jsem to nasel, ale sekat se mi nechtelo. Tady asi nikdo moc nevari, takze v poho.
Témat: 49
Také uvažujeme o výměně všech ventilátorů v koupelnách. Po zkušenostech z předchozího bytu, už ale určitě nevezmeme axialní ventiláry (to je to co máme nyní v BČ) ale radši si necháme na stěnu přisadit krabici s radiálním ventilátorem (
http://www.ventilatory.net/ventilatory/m...ventilator ):
- má vetší výkon
- je tišší
- vzhledem ke konstrukci lépe oddělí interiér od potrubí k sousedům a omezí tak výrazněji pronikání hluku a pachů (doufám)
Klapku před ventilátor si necháme osadit také.
také něco přihodím do pranice. Protože se nám už ventilátor polámal a měl jsem možnost udělat průzkum, tak mohu i něco napsat na 100%. Je tam slídová klapka. Bohužel ji mám natrvalo otevřenou a jednotlivé segmenty se nevrací. Prostě jsou ty plastové klapky asi vyčvachtané.
To vypadá dobře! Díky
Už jsem z toho věčnýho smradu v bytě fakt znechucená.
talestalker Napsal(a):Také uvažujeme o výměně všech ventilátorů v koupelnách. Po zkušenostech z předchozího bytu, už ale určitě nevezmeme axialní ventiláry (to je to co máme nyní v BČ) ale radši si necháme na stěnu přisadit krabici s radiálním ventilátorem ( http://www.ventilatory.net/ventilatory/m...ventilator ):
- má vetší výkon
- je tišší
- vzhledem ke konstrukci lépe oddělí interiér od potrubí k sousedům a omezí tak výrazněji pronikání hluku a pachů (doufám)
Klapku před ventilátor si necháme osadit také.
Můžeme se nějak domluvit, že bysme si to nechali namontovat společně? Nebo to budete dělat sami?
Témat: 43
Registrován od: Oct 2010
Blueorange Napsal(a):Můžeme se nějak domluvit, že bysme si to nechali namontovat společně? Nebo to budete dělat sami?
Chci to taky :-)). Jdu do toho s vami?
Danny Napsal(a):Blueorange Napsal(a):Můžeme se nějak domluvit, že bysme si to nechali namontovat společně? Nebo to budete dělat sami?
Chci to taky :-)). Jdu do toho s vami?
Tak super, tak se domluvime
Tak už odešel i druhý ventilátor. A zase ten časovač. Spálil se úplně stejně jako ten první, podle označení nejspíš dva odpory. Tento tedy vydržel o rok déle.
ivo oves Napsal(a):Tak už odešel i druhý ventilátor. A zase ten časovač. Spálil se úplně stejně jako ten první, podle označení nejspíš dva odpory. Tento tedy vydržel o rok déle.
Mohu se zeptat, zda máte zkušenost s výměnou toho ventilátoru? My ho máme rozbitý již více jak rok. Zakoupili jsme rozměr 125, ale když sem přišel řemeslník na jeho výměnu, tak zjistil, že jsou ty trubky "upravené" tak, aby jim tam pasovala ta nestandardní 120-ka, takže asi budeme muset vyměnit trubku nebo já nevím
Každopádně ta 125 se tam nevejde.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 2014-06-15, 06:31 uživatelem
Blueorange.)
Napsal jsem příspěvek a nějak se neodeslal, tak to píši znovu. Snad to tu nebude 2x.
Co se týká rozměrů, to jsem neřešil, takže v tom Vám neporadím. Postupoval jsem takto. Po sejmutí krytu jsem pohledem zjistil, že je opálený tištěný spoj časovače. Při čuchutí taky dost smrděl. Tak jsem ho demontoval a na stránkách výrobce jsem se snažil dopátrat parametrů ventilátoru. Motor je normálně na 230V, takže jsem ho zkusmo připojil na svorkovnici a normálně se točil. Takže jsem ty dva dráty co vedou z motoru připojil jeden na modrý a druhý na přívod napětí co vede z tlačítka, normálně je tedy bez napětí (buďto je hnědý nebo černý). Jen třetí drát je pořád pod napětím, na ten nic nepřipojovat. Místo tlačítka dáte normální jednopolový vypínač a tím pak větrák vypínáte a zapínáte. Takže oprava stojí jenom nový vypínač. Já mám obě závady takto opravené. V koupelně se mě to hodí bez časovače a na záchod si časem dám časovač přímo pod vypínač od české firmy za cca 200kč s možnosí nastavení času. Takže to bude fungovat jako dřív a se spolehlivější elektronikou. Jestli tedy máte ještě starý ventilátor tak si odzkoušejte ten motor.
Pro ty, co mají spálený časovač a neví co místo originálu. Lze použít např. tyto do krabice pod vypínač:
http://www.elektrobock.cz/cs/casovy-spin....html?id=9
nebo jiné s jiným zapojením. Dělají spousty druhů.
Témat: 8
ivo oves Napsal(a):Napsal jsem příspěvek a nějak se neodeslal, tak to píši znovu. Snad to tu nebude 2x.
Co se týká rozměrů, to jsem neřešil, takže v tom Vám neporadím. Postupoval jsem takto. Po sejmutí krytu jsem pohledem zjistil, že je opálený tištěný spoj časovače. Při čuchutí taky dost smrděl. Tak jsem ho demontoval a na stránkách výrobce jsem se snažil dopátrat parametrů ventilátoru. Motor je normálně na 230V, takže jsem ho zkusmo připojil na svorkovnici a normálně se točil. Takže jsem ty dva dráty co vedou z motoru připojil jeden na modrý a druhý na přívod napětí co vede z tlačítka, normálně je tedy bez napětí (buďto je hnědý nebo černý). Jen třetí drát je pořád pod napětím, na ten nic nepřipojovat. Místo tlačítka dáte normální jednopolový vypínač a tím pak větrák vypínáte a zapínáte. Takže oprava stojí jenom nový vypínač. Já mám obě závady takto opravené. V koupelně se mě to hodí bez časovače a na záchod si časem dám časovač přímo pod vypínač od české firmy za cca 200kč s možnosí nastavení času. Takže to bude fungovat jako dřív a se spolehlivější elektronikou. Jestli tedy máte ještě starý ventilátor tak si odzkoušejte ten motor.
Díky za tento příspěvek, o víkendu nám odešel první ventilátor a po otevření jsem zjistil stejný problém - spálený časovač. Časovač jsem vyhodil, dráty propojil napřímo a motorek dále točí. Jinak musím říct, že motorek působí dost masivně, takže je škoda vyměňovat celý ventilátor. Výhledově asi zkusím namontovat časovač do vypínače, zatím to bude fungovat na zmáčknutí.
Ohledně zpětné klapky - na ventilátoru je slídová zpětná klapka, která podle mne pachy zachytí, hluk ale asi ne. Takže při hlučnějších sousedech se bude nutno poohlédnout po nějakém lepším řešení.
JJ je tam slída. Já mám na obou klapkách dost velkou deformaci. Slída je ohnutá směrem do trubek a vůbec se nevrací. Takže klapka vlastně nefunguje. Co se týká pachů, tak bylím v přízemí a v potrubí vzduchotechniky je neustále podtlak (nevím jestli to má spojitost). Takže pachy jsou v pohodě. Hluk samozřejmě proniká. Ale není to nijak protivné. Už jsem přemýšlel o výměně, ale to až odejde větrák úplně. To bude lítat i omítka. V kuchyni vyřešilo problém hluku od sousedů osazení dvou klapek. Jedna byla fakt málo.
Tady je jeden model časovače pod vypínač.
http://www.elektrobock.cz/cs/casovy-spin....html?id=9
Jsou různé druhy, teď nemám přesně ověřené, jestli je to pro náš případ. Také si teď nepamatuji, jestli tam máme osazené ty hlubší krabyce, u těch mělkých by se to osadit nedalo. Ještě je tu možnost to přepojit přímo na vypínač světel, tlačítko pro ventilátor zaslepit a prostor využít pro nějakou elektroniku.
Tak jsem provedl osazení doporučeného časovače pod vypínač a funguje to. Nastavit se dá rozmezí od několika sekund po několik hodin, což je naprosto vyhovující.
Jediný problém je v tom, že v krabičce pod vypínačem je spousta drátů, takže časovač se tam musí doslova nacpat pod tlakem. Ale nakonec se tam vešel.
Může uvés podrobnosti? výrobce atd..., Přeci jen je lepší koupit něco, co už někdo má. Ještě bych rád sehnal návod, na termostat podlahového vytápění v koupelně. Tak jak to mám nastavené je fakt hrůza, strašně pomale to topí. Přeprogramování se dá upravit výkon. Jen je potřeba vědět jak. To vím od dodavatele elektra, ale oni to udělaj za peníze
. Dost mě štve, že k bytu člověk nedostane žádné návody od všech instalovaných zařízení. Jen nějakou přihlouplou brožuru.
No právě ten CS3-4 od Elektrobocku ...
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 2015-03-06, 09:10 uživatelem
Jistr.)
Zdravím a opět otevírání téma zápachu od sousedů. Cca posledních 14 dni kdykoliv sousedé pod námi vaří a pustí digestor, tak nám to jde do obýváku. Musíme pak nechat puštěnou digestor též, protože je to pěkný smrad. Myslíte, ze je už rozbita zpětná klapka, kterou mame v digestori? Nebo to může byt problem s odvetravanim na střeše? Neměli byste někdo kontakt na firmu, co to děla? Uvítala bych i výměnu ventilátoru v koupelně za radiální, pro změnu kvůli hluku.