Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kupní smlouva - připomínky

Blíží se podepisování kupních smluv - pokud budete mít k obsahu vy nebo váš právník připomínky, svěřte se s nimi Wink
Odpovědět

No, podle toho co mi rikal prodejce, tak mame jeste tak tri tejdny cas...
Odpovědět

Nikdo nic nepise, tak jsou nejspis vsichni se smlouvama spokojeni. Jen moje pravnicka ma par vytek ke smlouve, zaroven mam par otazek:

- to, ze rizeni na KU nebylo po 14ti dnech po vyzve k doplneni ukonceno by mohlo znamenat nejaky problemy ( budu zjistovat u prodejce )
- mate nekdo prohlaseni vlastnika? Bude v nem spousta dulezitych a nejspis zasadnich informaci
- v SOSB jsem mel psano, ze pozemek, ktery bude patrit k "me" budove - coz je budova "A" bude mit minimalne plochu 4426m2, ale ve skutecnosti ( podle Dokladu o prideleni cisla popisneho ), ma pozemek pouze 4171m2 - celkem znacnej rozdil 255m2. V SOSB se zminujou, ze pokud bude plocha vetsi nebude se cena nikde promitat. O pripadu, ze bude plocha mensi se prodavajici nezminuje...
- bacha na podminky pro vymaz stavajicich zastavnich prav, v porovnani s SOSB mam ve smlouve o jednu podminku navic ( tu, ze jim komplet zaplatim byt a pak to teprve vymazou. V SOSB nic takovyho nebylo )

To je vse, pak uz resime jen me veci.
Odpovědět

No mně to přišlo až dneska, zatím mám jen připomínku ke zrušení zástavního práva ve prospěch Komerční banky. Je tam sice uvedena lhůta 90 od doby, kdy jí prodávající předloží všechny podklady, ale není tam stanoveno, do jaké doby to prodávající musí učinit, chci tam nějakou lhůtu.
2 Walker: re ten výmaz stávajících zástavních práv, my SOSB tuto podmínku plné úhrady již měli...
Odpovědět

jinak je fakt divný, že v katastru je u toho řízení stále status výzva k doplnění, už je to 15 dní...fakt zvláštní. Jak se něco dozvíš, tak dej vědět....
Odpovědět

Blueorange Napsal(a):No mně to přišlo až dneska, zatím mám jen připomínku ke zrušení zástavního práva ve prospěch Komerční banky. Je tam sice uvedena lhůta 90 od doby, kdy jí prodávající předloží všechny podklady, ale není tam stanoveno, do jaké doby to prodávající musí učinit, chci tam nějakou lhůtu.

Ja tam mam teda DO 90 dni a ne OD 90 dni... coz tvuj problem resi. Tj. ze po predlozeni posledni podminky jim zacne bezet lhuta 90 dnu a do ty doby musej zrusit zastavni pravo.

To by bylo docela smutny, kdyby to bylo od 90 dnu po splneni vsech podminek, to by mohli mit na to pak treba dalsi 90 dnu a je z toho hnedka pulrok :-)
Odpovědět

Ano, je tam lhuta 90 dni, ale po splneni podminek. Ta lhuta je ale pro banku (zástavního věřitele), ne pro prodejce, neni nikde uvedeno, do jake doby on musi ty podminky splnit.

Je tam napsano: "Prodávajici se zavazuje zabezpecit vyvazani predmetu prevodu (neni uvedeno do jake doby)....na základě závazku zástavního věřitele, který se ho vzdá do 90 dní po splnění následujících podmínek.... "
Odpovědět

tak to je dobrý já tam úplně něco jiného:
Budoucí prodávající se zavazuje zabezpečit vyvázání předmětu budoucího převodu z tohoto zástavního práva na základě závazku KB, která se ho vzdá do 30 dnů po splnění následujících podmínek:
Odpovědět

Blueorange Napsal(a):Je tam napsano: "Prodávajici se zavazuje zabezpecit vyvazani predmetu prevodu (neni uvedeno do jake doby- je uvedeno do jake doby, do 90 dnu od splneni podminek, neni uvedeno do jaky doby musej splnit ty podminky)....na základě závazku zástavního věřitele, který se ho vzdá do 90 dní po splnění následujících podmínek.... "

A ty podminky prece nejsou zavisly jenom na prodavajicim:
- ma predlozit podepsanou smlouvu; to zalezi kdy si ji kupujici prijde podepsat ( ma na to 30 dnu od odeslani vyzvy )
- musi bejt zaplacenej komplet celej byt; to prece taky zavisi na kupujicim ( 30 dnu od odeslani vyzvy )
- ma predlozit navrh na vklad do KN podle kupni smlouvy; to samozrejme taky zavisi na tom, kdy kupni smlouva bude uzavrena
- predlozi kolaudacni rozhodnuti bance; to zas zalezi na tom, kdy to kolaudacni rozhodnuti dostane od dany instituce, uz ted vime, ze to trvalo vic jak mesic nez se predpokladalo, ale tak snad tohle jediny moh Finep udelat uz ted
Odpovědět

madite Napsal(a):tak to je dobrý já tam úplně něco jiného:
Budoucí prodávající se zavazuje zabezpečit vyvázání předmětu budoucího převodu z tohoto zástavního práva na základě závazku KB, která se ho vzdá do 30 dnů po splnění následujících podmínek:

No uplne jiny to nemas, jen to mas lepsi v tom, ze si kvuli tobe budou muset trochu maknout a udelat to za tretinoou dobu nez u nas :-)
Odpovědět

no jo já mám pořád jiné dny !!! ono i jiné věci se liší od SOSB teď si to sepisuji uffff
Odpovědět

2 Walker: Ty podminky nejsou zavisly samozrejme jen na prodavajicim, ale i kdyz bude vsechno splneno, jak ovlivnis, aby pri splneni vsech podminek prodavajici predlozil tyto dokumenty bance (zastavci - Komercni bance, jez poskytla investorovi uver).
To my neovlivnime, neni tam termin, do kdy je musi tomu zastavci predlozit. Pokud je predlozi az za rok, tak zastavce ma 90 dni na to, aby tu zastavu vymazal.
Odpovědět

Berte prosím v potaz, že je více verzí SOSB, rozdíly v některých bodech jsou velké, proto pokud píšete připomínky, které s SOSB souvisí, zmiňte prosím alespoň stručně obsah daného bodu v SOSB. Díky Wink

(my zatím výzvu nedostali, takže se k tomu nemůžu vyjádřit)
Odpovědět

Dan Napsal(a):.. zmiňte prosím alespoň stručně obsah daného bodu v SOSB.

A ja myslel, ze to co psala Blue je dostatecne srozumitelny, nebo aspon ja sem to pochopil:
Blue Napsal(a):... zatím mám jen připomínku ke zrušení zástavního práva ve prospěch Komerční banky. Je tam sice uvedena lhůta 90 od doby, kdy jí prodávající předloží všechny podklady, ale není tam stanoveno, do jaké doby to prodávající musí učinit, chci tam nějakou lhůtu.
Odpovědět

Walker Napsal(a):A ja myslel, ze to co psala Blue je dostatecne srozumitelny, nebo aspon ja sem to pochopil:
Myslel jsem to obecně, nevztahovalo se to konkrétně k příspěvku Blueorange.
Odpovědět

2 Walker: děkuji náčelníku, že ses mě zastal Tongue

2 Dan: To máš taky štěstí, že to nebylo určeno mně Big Grin Big Grin

Ne, teď vážně, ta lhůta tam fakt chybí, v SOSB byla - viz níže:

čl. VIII.
Přechod práv a závazků k jednotkám

odst. 7

Budoucí prodávající se zavazuje po uzavření smlouvy o převodu a úhradě celé kupní ceny budoucím kupujícím předložit financující bance nejdéle do 3 měsíců po splnění obou podmínek všechny výše požadované a uvedené dokumenty spolu s žádostí o vyvázání převáděné jednotky ze zástavního práva. Budoucí prodávající podá návrh na výmaz předmětného zástavního práva příslušnému katastrálnímu úřadu neprodleně po obdržení příslušného dokladu financující banky o vzdání se zástavního práva. Veškeré náklady související se zánikem a výmazem tohoto zástavního práva hradí budoucí prodávající. V případě písemné žádosti budoucího kupujícího předloží výše uvedené dokumenty spolu se žádostí o vyvázání převáděné jednotky ze zástavního práva budoucí prodávající bance do 10 ti pracovních dnů ode dne splnění všech podmínek uvedených v předchozím odstavci tohoto článku.
Odpovědět

já tam mám takové rozdíly

1) Chybí datum od kterého mi běží lhůta na podpis SOPVJ, je tam pouze uvedeno DOPORUČENĚ V praze dne........ a tečky bez datumu.
2) lhůta na podpis smlouvy je zde chybná máte zde napsáno že to musím podepsat do 30 dnu, ale já mám v SOSB 90dní

Strana 7- 4 bod v SOPVJ - Prodávající se zavazuje zabezpečit vyvázaní předmětu převodu této smlouvy, ze zástavního práva uvedeného v ods. 3 tohoto článku na základě závazku zástavního věřitele, který se ho vzdá (případně uzavře dohodu o zániku zástavního práva) do 90 dnů od splnění podmínek - OPĚT CHYBNÉ DNY v SOSB máte lhůtu 30 dnů

3) v SOPVJ přibyla jedna podmínka pro vyvázání předmětu převodu ze zástavního práva která neni v SOSB ( dost podstatná) budoucím kupujícím byla poukázána celá kupní cena ve prospěch předem určeného bankovního účtu vedeného u financující banky ( tato podmínka se mi vůbec nezamlouvá, nelíbí se mi že teprve až zaplatim tak banka zruší zástavní právo)

4) čl.V ostatní údaje v SOPVJ

chybí zde toto - nachází se v SOSB čl.VIII bod 4. přechod práv a závazků k jednotkám ( pouze část chybí): k vytvoření podmínek pro bezproblémové předání a převzetí předmětu budoucího převodu se smluvní strany dohodl uskutečnit prohlídku předmětu budoucího převodu, na které budou sepsány případné připomínky a námitky budoucího kupujícího, které hodlá uplatnit do protokolu o předání a převzetí.

5) dále chybí přílohy, jediné co zde mám je korekční tabulka - rozpis kupní ceny, popis rozestavěné bytové jednotky a základní vybavení jednotky
Odpovědět

madite/ k tomu datu od kdy běží lhůda k podpisu ... nemáš datum na obálce nebo na průvodním dopisu? My máme dopis datovaný v hlaviččce k 4.6.2010, na obálce je podání 7.6.2010 a přišel nám včera (8.6.2010). Já bych ji počítal od toho 7.6. - tedy o podání dopisu na poště.
Odpovědět

Bral bych to tak, jak pise Talestalker.
Madite: pokud nikde nemas datum, tak ho urcite budes mit na obalce - razitko.
Odpovědět

tak mi řekněte kdo z Vás si schoval obálku někam jsem jí dala no zkusim jí najít Big Grin
Odpovědět

Obalky od faktur si vetsinou schovavam.
Btw. pokud sel dopis doporucene, tak odesilatel by mel dostat avizo, kdy byla zasilka vyzvednuta. Ale nevim jestli je to i obracene.
Odpovědět

Také se vrtám v návrhu SOPVJ a mám dost připomínek, ale aby tu nepdaly na hlavu Finepu jen samé stížnosti Smile, tak musím říct, že v porovnání s Central Group před 4mi lety je Finep o dost férovější v tom, že platí všechny poplatky spojené s převodem nemovitosti. U CG jsme museli se smlouvou pěkně letět k notáři, vystát frontu a zacvakat nemalý poplatek, a poplatky za vklad do KN jsme hradili také sami Sad.
Odpovědět

Tak. V kostce naše připomínky k návrhu SOPVJ:

1/ Výzva nám byla podle mého názoru zaslána v rozporu se SOBS, čl. II., odst. 2 (není proveden vklad kolaudačního souhlasu a čísla popisného do KN). Dále není proveden vklad prohlášení vlastníka budovy (což, přiznávám, není dle SOBS podmínkou k odeslání výzvy) a předmět převodu právně neexistuje nebo je právně v takovém stavu, že jej není možné ve podobě specifikované SOPVJ převést (je rozestavěný).

Odesláním výzvy nám začala běžet 30ti denní lhůta v níž jsme dle SOBS povinni podepsat SOPVJ, nicméně ji fakticky kvůli výše uvedeným právním závadám podepsat s čistým svědomím nemůžeme. Nikdo nám nedává záruku, že do doby uplynutí 30ti denní lhůty k podepsání SOPVJ bude vše v pořádku a i kdyby bylo, nutí nás toto "předčasné" odeslání výzvy k podpisu smlouvy v omezenějším časovém rozmezí než je 30 dnů daných SOBS.

Přemýšlíme, zda zaslání výzvy vyloženě nerozporovat a nepočkat, až bude v KN vše v pořádku (jde o formality, ale také o dost peněz Sad ).

2/ Některé pozemky uvedené v SOPVJ, čl. I., odst. 2 dosud neexistují. Jejich vymezení je patrně řešeno spolu s prohlášením vlastníka. Nicméně, těžko můžeme v tuto chvíli koupit něco co není (dtto bod 1/).

3/ Nezdá se nám zvětšení plochy lodžie. Snažíme se zjistit, jak k němu došlo, nebo jaký byl mechanismus výpočtu této plochy, protože měřeno od omítky k vnitřnímu líci zábradlí odpovídá námi zjištěná výměra plocha hodnotě uvedené v SOBS.

4/ V SOBS čl. III., odst. 1) odrážka první máme uvedeno, že předmětem budoucího převodu je "jednotka - byt a lodžie". v SOPVJ je nám však předáváno pouze právo výhradního užívání lodžie. Lodžie jako taková je společnýcm vlastnictvím.

Toto plyne patrně ze zákona č. 72/1994 Sb., § 2 Vymezení pojmů, odstavec g):
Citace:společnými částmi domu části domu určené pro společné užívání, zejména základy, střecha, hlavní svislé a vodorovné konstrukce, vchody, schodiště, chodby, balkóny, terasy, prádelny, sušárny, kočárkárny, kotelny, komíny, výměníky tepla, rozvody tepla, rozvody teplé a studené vody, kanalizace, plynu, elektřiny, vzduchotechniky, výtahy, hromosvody, společné antény, a to i když jsou umístěny mimo dům; dále se za společné části domu považují příslušenství^1a) domu (například drobné stavby) a společná zařízení domu (například vybavení společné prádelny),

a nelze tedy zřejmě jinak a počítali jsme s tím. Na druhou stranu mohli SOBS napsat právníci Finepu pořádně...

5/ V SOBS čl. III., odst. 1) odrážka třetí máme uvedeno, že kupujeme parkovací stání skupiny O2. V SOPVJ čl. II., odst. 1, písm. b), odrážka druhá se ovšem objevilo stání pro vozidla skupiny O1.

Rozdíl je v rozměrech vozidla, které musí být sto na parkovacím stání stát. Dle ČSN 73 6058, Příloha č. 1 ve znění Změny Z3:
01 - malé a střední automobily (šířka 1,65 m, délka 4,25 m, výška 1,50 m, rozvor 2,4 m)
02 - střední a velké osobní automobily (šířka 1,80 m, délka 5,00 m, výška 1,90 m, rozvor 2,80 m)

Stání jsme si při předpřejímce přeměřili a luxusně vyhoví požadavkům pro vozy skupiny 02, takže jde doufám jen o formální chybu.

6/ V SOPVJ čl. V., odst. 2 je uvedeno,: "... Dále se má za to, že “Předmět převodu“ je bez zjevných vad. ..." To však bude jisté až ve chvíli předání klíčů k bytu, tudíž to ve smlouvě nemá co dělat.

7/ Mechanismus doplatku kupní ceny uvedený v SOPVJ, čl. V., odst. 3 neodpovídá postupu uvedenému v SOBS, čl. V., odst. 1., písm c). To se však bude asi u jednotlivých smluv lišit, takže jde patrně pouze o náš problém.
Odpovědět

Talestalker, tvuj bod 1/ sem celkem dlouhou dobu probiral s pravnickou a je to tak jak pises. Pro odeslani vyzvy nemeli opravneni, kvuli aktualnimu stavu v KN. Pokud nekdo bude chtit, tak si myslim, ze si klidne muze pocitat 30dnu od doby, kdy bude vklad v KN. Tj. jak 30dnu pro splatnost doplatku, tak 30dnu pro podpis smlouvy.
Odpovědět

Walker/ Dík za info !!! Wink Smile.
Odpovědět

Přejít na fórum:

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)