Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Prohlídka bytu - termíny a chyby

Tak snad se to téma bude hodit až se nám podaří oficiálně dostat do bytů. Už se někomu z vás ozvali?
Odpovědět

Kazdej den koukam do schranky a porad nic .. tak snad uz pristi tejden Sad
Odpovědět

Snad to bude příští týden mám volno v práci tak si nemusim brát dovolenou Smile
Odpovědět

Bude si někdo brát profesionála, který byt prohlídne za vás (s vámi) , nebo ne? Já o tom už začínám uvažovat.
Odpovědět

No já pořád nevím jestli jo či ne, myslím, že už mám tolik informací jak převzít byt a i když to převezmeš a pak najdeš chyby tak to taky opraví, pokud člověk narazí na dobrého technika snad budem mít štěstí.
A hlavně až si bude barák sedat tak se to celé hne - popraskaj omýtky, povolej spáry atd i to potom opravujíBig Grin
Jo a je dobrý si sebou vzít něco na umýtí špíny( i když to prý těsně předtím uklídí ) ale lepší je vědět jestli to co je na oknech je špína nebo škrábanec
Odpovědět

Kamarádce teď po roce nastěhování praská omítka v bytě za 6 mil., nejdřív chodba, teď už v pokoji a kdo ví kde všude se to objeví, na to se taky moc těšim Sad

Někde jsem četla, že ten dozor, co to za tebe pořádně zkontroluje si účtuje kolem 1000-1500,- což si říkám, že není tolik a třeba přijde fakt na něco co bychom přehlídli.

Já se vážně hodně děsim toho případného doplácení za to, že budeme mít místnosti nebo balkon větší Sad, my si prostě fakt nemůžeme dovolit další doplácení, stačí daně, elektroměr... Sad
Odpovědět

souhlas myslim, že to s těmi rozměry balkónů a teras dělaj umýslně co jsem četla na NH tak je to skoro u 90% bytů ( že museli doplácet, ale byty vyšli tip top na 3% tolerance)
Odpovědět

Já myslim, že s timhle se nedá nic dělat maj to dost dobře ošetřené ve smlouvě.
Teď jsem dočetla o problémech s radiátorama jak jim furt tečou až se nakonec muselo všude vyměnit nějaké potrubí či co a tyky odpad u praček je prý problém, odpad seříznou šikmě taže tam nejde těsnění. Tak doufám, že se poučili Smile
Odpovědět

Pokud se pominou nepřesnosti v samotné výstavbě, pak jsou, co já vím, rozpory ve výměrách mezi prodejní dokumentací a zrealizovanou stavbou způsobeny:

A/ u vnitřních ploch bytů - záleží na tom, jak projektant kótuje tloušťky stěn a příček. Třeba pitomou příčku mezi dvěma pokoji jednoho bytu můžete nakreslit ve 3 různých tloušťkách:
* podle skutečné tloušťky příčky bez omítek tak, aby se zedníkům dobře zdila - v našem případě např. 115 mm tloušťka cihly (to se ale většinou nedělá kvůli tomu, že pak opravdu hodně nesedí plochy)
* podle tzv. modulové tloušťky příčky, což je hypotetická tloušťka, kdy se např. z historických důvodů k tloušťce cihly přidá na každé straně 5 mm, a pak se zmíněná příčka nakreslí v tloušťce 125 mm
* podle skutečné budoucí tloušťky s omítkami - nakreslí se v tloušťce cca 145 mm (tj. s omítkou 15 mm z každé strany)
Z výše uvedeného je vidět, že obyčejná příčka z cihel 115 mm se může mezi projektem a zrealizovaným stavem lišit i o 30 mm. Nemá smysl řešit proč tomu tak je, jde fakt jen o zvyk projektanta, protože žádný předpis neurčuje, jakým způsobem tloušťky uvádět. K tomu dodám, že některé příčky se navíc obkládají obkladačkami s celkovou tl. vrstvy cca 20 mm, některé mezibytové stěny se omítají tepelně izolační omítkou tl. 25-30 mm z každé strany. Před pár lety jsem si spočítal, že efekt rozporu v projektu nakreslené a zrealizované tloušťky konstrukce je 0.8-1.2% výměry plochy bytu. Nikdy jsem ale nezažil, že by developer na projektanta tlačil, aby schválně kreslil příčky tenčí.

Btw. prodejní dokumentace Britské čtvrti je kreslena podle třetí z uváděných možností, tj. se "skutečnou" tloušťkou příčky 145 mm, takže rozpor vnitřní výměry bytu by měl být minimální (pokud si tedy zedníci něco špatně nevyměří
Rolleyes
B/ u balkónů a lodžií - hodně záleží na konstrukci zábradlí. V projektu se většinou kreslí do poslední chvíle jako dvě rovnoběžné čáry v čistě odhadnuté poloze na balkónu. Ke konci zpracování realizačního projektu se pak rozkreslí podrobná zámečnická konstrukce a nezřídka se stane, že zábradlí je čistě z konstrukčních důvodů posunuto o 50-150 mm mimo původně předpokládanou polohu.

Pokud mohu soudit z porovnání prodejní dokumentace našeho bytu a toho, co jsem viděl při poslední obchůzce stavby, tak se plocha naší lodžie skoro vůbec měnit nebude, resp. ve skutečnosti ji čekám o něco menší. To samé imo platí pro nikkavo, která má byt se stejným zábradlím jako myWink .
Odpovědět

asi to úmyslně neniSmile známá má taky terasu o něco větší je to kvůli jinému zábradlí které tam na konec dali, kolikrát se rozhodnou až na konec co použijí ( proto maj tu toleranci)ale když je to u tolika bytů tak to přeci jenom vypadá trochu zvláštně.
Doplácet se mi moc nechce taky to mám z penězi jen tak tak, ale co se dá dělat vše se ukáže až se to uvidí a zaměří snad to bude to jediné co mě bude na tom bytě trápit - prosím, prosím Big GrinWink
Odpovědět

Ja si na prohlidku urcite vemu nakyho toho cloveka. Urcite se mnou pude projektant a mozna vemu jeste instalatera a zednika... Nic nenechat nahodeSmile

Btw. pride mi, ze se zbytecne dopredu stresujete, pockejte jak to tam skutecne bude a pak muzete bejt nervozniSmile
Odpovědět

Walker, tak já se musim stresovat dopředu, bo doplácet se mi vážně nehodí a ty peníze nemám zašitý v polštáři, abych je prostě vytáhla a někomu jen tak předala Sad Sice se mi zdá, že třeba NH1 byla katarstofa, NH2 byla už co se chyb týče lepší a nějak tajně a naivně doufám, že BC bude ještě lepší co se vad týče, ale po tom co jsem si četla (hororové počteníčko na večer Big Grin) tak se začínám bát co se tam ukáže, ale to je spíš takový ten strach ze zbytečných dohadů, je mi jasný, že opravit to musí (ikdyž to jak na diskuzi NH psal, že to ten člověk kolikrát ani nechtěl zapsat do papírů, že se to stejně neuzná Sad , tak nevím, nevím Smile ) Spíš mě vážně děsí ta výměra. A fakt se v tom absolutně nevyznám, ale ty sumy co tam někdo psal, že doplácel třeba 10.tis za balkon - takový rozdíl udělá to, že máte jiné zábradlí než bylo původně myšleno? Nevim jak velké terasy tam mají, ale to mi přijde fakt hodně, uklidňuju se že u našeho 4,něco m2 to nebude žádná hrůza Smile

A omluvte mou paniku, kupujeme byt poprvé, zadlužení budeme kvalitně, splácet budeme ještě v rakvi, tak mám bobečky, no Big Grin
Odpovědět

2Nikkavo: chapu tvoje obavy, ale tak kdyz bude jina vymera nez mela bejt tak co nadelas? Nic... akorat to doplatis, protoze ti nic jinyho nezbyde.Smile
A neboj ja taky kupuju byt poprvy, mym veku to snad ani jeste nejde, abych uz bral druhej byt Smile
Odpovědět

Me porad zadna pozvanka od Finepu neprisla Sad Co ostatni? Prisla uz nekomu?
Odpovědět

taky mi ještě nic nepřišlo asi to chtěj mít pořádně načinčaný - proto teď makaj jak oživot Tongue
Odpovědět

hele lidi nespěchejte ať je to dodělaný a v pořádku... já si myslím dokud mi nebude stát plot u zahrádky tak nic nepřevezmu... Smile
Odpovědět

Tak si myslim, ze je tu prvni nepravda od Finepu a v druhy polovine unora zadnej dopis neprijde Sad

Dneska sem ve schrance taky nic nemel a tipoval bych, ze zejtra, jakozto posledni pracovni den unora, tak nic neprijde...
Odpovědět

No nevim proč nám to Finep vůbec psal, jestli si nebyl jist, že to stihne :/

jsou přece v předstihuBig Grin tak nemaj kam spěchat a nevim hlavně jak by chtěli někomu ukazovat byt který má předzahrádku ( zahradu) vždyť je tam všude sníh sice už to taje ale pomalu - jak si ten dotyčnej může zkontrolovat, že je tam vše o.k. Kdoví co je pod sněhem :/
Odpovědět

No, podle toho, co jsme viděli, jak připravují předzahrádky, ten sníh asi museli dát pryč, bylo vidět, že tam dělají nějaké vrstvy, na které pak asi přijde zemina. Ta druhá půlka února vypadala až moc optimisticky. Možná si to mysleli, dokud to nasněžené na docela dlouho nezamrzlo. I když na druhou stranu zase dělají vevnitř...Kdo ví. Třeba se to teď pohne.
Odpovědět

To, na co všichni čekáme bude pouze kontrolní prohlídka bytu, abychom si mohli změřit různé parametry v bytě, případně něco vyreklamovat do konečné přejímky. Předzahrádky ani venkovní úpravy s tím nemají nic společného.
Odpovědět

Karel / S tvojí pointou naprosto souhlasím. Jen si bych dodal, že předzahrádky, gararážová stání a sklepy budou majetkem vlastníků (resp. v případě stání v garážích budou mít vlastnící výhradní právo užívání), tudíž by si je zkontrolovat měli. Ale pokud něco zkontrolovat nezvládneme při předpřejímce nebo na něco zapomeneme, můžeme s tím v klidu vyrukovat až při definitivním převzetí, kde se ostatně bute kontrolovat náprava vytknutých nedostatků. Jediná komplikace může být, že s nedostatky nebránícími užívání musíme byt převzít a Průmstav pak bude nedodělky opravovat už v našich bytech.

Jinak - přemýšleli jste někdo o tom, kdo za nás zkontroluje nedodělky ve společných prostorech a na pozemcích s venkovními úpravami, jež přejdou do našeho vlastnictví? Asi to čeká na výbor SVJ, ale ten se může ustavit až třeba za rok, ne? A i po vzniku mu bude chvíli trvat než se zorientuje. Můj osobní názor je, že tím, že přebíráme spoluvlastnictví na společných prostorech, máme také právo se k jejich provedení vyjádřit - a to přímo při předpřejímce a přejímce bytu.
Odpovědět

pravdu má talestalker... musíme si všímat i kolem dokola aby to bylo 100%Smile))) Big Grin Big Grin Big Grin
Odpovědět

Citace:Karel / S tvojí pointou naprosto souhlasím. Jen si bych dodal, že předzahrádky, gararážová stání a sklepy budou majetkem vlastníků (resp. v případě stání v garážích budou mít vlastnící výhradní právo užívání), tudíž by si je zkontrolovat měli. Ale pokud něco zkontrolovat nezvládneme při předpřejímce nebo na něco zapomeneme, můžeme s tím v klidu vyrukovat až při definitivním převzetí, kde se ostatně bute kontrolovat náprava vytknutých nedostatků. Jediná komplikace může být, že s nedostatky nebránícími užívání musíme byt převzít a Průmstav pak bude nedodělky opravovat už v našich bytech.

Jinak - přemýšleli jste někdo o tom, kdo za nás zkontroluje nedodělky ve společných prostorech a na pozemcích s venkovními úpravami, jež přejdou do našeho vlastnictví? Asi to čeká na výbor SVJ, ale ten se může ustavit až třeba za rok, ne? A i po vzniku mu bude chvíli trvat než se zorientuje. Můj osobní názor je, že tím, že přebíráme spoluvlastnictví na společných prostorech, máme také právo se k jejich provedení vyjádřit - a to přímo při předpřejímce a přejímce bytu.

ahoj Karle, ale nic jiného nás nenapadá, než se poohlédnout na zkušenosti obyvatel již bydlících v projektech od Finepu Wink . Možná někdo přijde z dalším nápadem.
Odpovědět

To Tony + Iva:
zdravím vás oba. Myslím si že když půjdeme na první prohlídku bytů, tak asi nebude vše kolem domů hotové. Ale naši průvodci nám musí dát odpovědi na každou naši otázku.
Odpovědět

karel / myslel jsem že první prohlídka proběhne až po kolaudaci, takže by mělo být hotové vše. Btw. kolaudace nebude dříve než na konci března, termín 19.3. který tu kdysi padl se podle stavebního úřadu již nestíhá neboť investor ještě nepožádal o vydání kolaudačního souhlasu (informace z 24.2.; stavební úřad má po podání žádosti 15 dní na vypsání termínu závěrečné prohlídky).
Odpovědět

Přejít na fórum:

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)